Заштитете се од загадениот воздух, еве како!

 Breaking News

Заштитете се од загадениот воздух, еве како!

Заштитете се од загадениот воздух, еве како!
December 16
13:02 2017

Еве неколку начини како да се заштитите од загадениот воздух и од штетното влијание на смогот врз вашето здравје.

1. Избегнувајте да излегувате на пладне

Нивото на загаденост во воздухот е најголемо во најпрометниот дел од денот. Затоа, планирајте ги вашите активности на утро или касно навечер.


2.Избегнувајте прометни улици

Избегнете одење или возење велосипед по прометните улици, каде нивото на загаденоста има тенденција да биде повисока


3. Вежбање

Ако вежбате надвор на загаден воздух и чуствувате стегање во градите, или ако вашите очи ви солзат, ве чешаат или поцрвенуваат, тогаш не се форсирајте. Така само ќе си наштетите

4. Планина

Искористете го слободниот викенд за да избегате од градот и одете некаде на планина или село каде ќе можете да ги наполните градите со чист воздух


5. Носете шал

Препорачливо е во магливи денови да се излегува надвор со шал, кој ќе го покрива лицето, вклучувајќи го и носот

6. Правилно дишете

Не заборавајте дека носот е природен филтер на организмот, дишењето низ него, а не преку устата е многу важно.


Related Articles