За два месеци во Македонија ќе влезат 30 нови странски инвестиции, најави Владата на Р. Македонија (Видео)

 Breaking News

За два месеци во Македонија ќе влезат 30 нови странски инвестиции, најави Владата на Р. Македонија (Видео)

За два месеци во Македонија ќе влезат 30 нови странски инвестиции, најави Владата на Р. Македонија (Видео)
February 15
21:11 2018

Трисет нови инвестиции најавува вицепрмеиерот Анѓушев во наредените неколку месеци.

Вели само во последните два обезбедиле 8 компании со над 1500 вработувања и во вкупна вредност од над 73 милиони евра.

Признава дека барем половината од нив биле договорени или во напредна фаза на преговори со претходната Владата, но вели ова е доказ дека новата власт соработува со странските компании.

Сите инвестиции во иднина ќе добиваат поддршка согласно новиот закон кој се очекува наскоро да биде донесен.

Компаниите ќе можат да аплицираат за помош по доставување на завршна сметка, а поддршката ќе зависи од бројот на новоотворени рабони места и соработката со домашните фирми.

Законот еднакво ќе ги третира и макеоднските компании кои имаат интерес да инветсираат во зоните.

Денеска беше промовирата новата компанија ќе инветсира во Бунарџик.

Се работи за албанската фармацевтска компанија Саген која ќе вложи 20 милиони евра и ќе отвори 300 работни места.

Со градба ќе почне во јуни, а целосно ќе биде готова за 5 години, пишува Сител. Погледнете го и видео прилогот на Сител:

Related Articles