Студентски Парламент: Претседателот Иванов да стави вето на законот за јазиците

 Breaking News

Студентски Парламент: Претседателот Иванов да стави вето на законот за јазиците

Студентски Парламент: Претседателот Иванов да стави вето на законот за јазиците
January 12
13:32 2018

Од Студентскиот Парламент при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (СПУКМ) денеска преку јавно писмо во кое, како што велат, им се обраќаат на студентите, претставниците во законодавниот дом и на целата македонска јавност, бараат најитно повлекување на Законот за употреба на јазиците.

„Чувствуваме одговорност да упатиме јавно писмо во врска со неодамнешното гласање на Законот за употреба на јазиците, бидејќи нашето индиректно право на глас, овозможено преку пратениците како наши претставници кои би требало да ги штитат нашите интереси, ни е скратено“, истакнуваат од СПУКМ, пишува Макфакс.

Оттаму ги повикуваат народните пратеници да носат закони во согласност со Уставот и додаваат дека владеењето на правото мора да биде главен епитет во работењето, а не, како што велат, шверцерски со знаменце на Европска Унија да се носат антиевропски закони кои ја нарушуваат меѓуетничката хармонија, го суспендираат Уставот и ги рушат основните белези на државата.

Од студентскиот парламент на УКИМ воедно истакнуваат дека ги споделуваат и поддржуваат ставовите и аргументите од отвореното писмо до пратениците кое го упатија професорките Гордана Слијановска, Катица Ќулафкова и Симона Груевска – Маџовска.

„Овој закон нема врска со евроинтреграцијата на РМ, ниту значи хармонизација со правото на ЕУ. Овој закон не е приоритетен. Овој закон не е дел од Рамковниот договор, ниту е во неговиот дух. Овој закон не е конкретизација на амандманот V од Уставот на Република Македонија. Впрочем, правото на едниот завршува онаму каде што започнува правото на другиот. Законот за употреба на Македонскиот јазик налага, меѓу другото и негова заштита“, наведуваат од СПУКМ.

Понатаму истакнуваат дека во член 2 од Законот за употреба на македонски јазик е утврдено дека: македонскиот јазик е духовно богатство од посебно културно и историско значење на Републиката и додаваат дека според нив законот за јазиците не е соодветен начин за негување, чување и заштита на посебното културно и историско значење на Републиката.

„Овој закон е противуставен, директно ја нарушува унитарноста на Република Македонија, целосно го суспендира Законот за употреба на македонски јазик и најдиректно го урива статусот на македонскиот јазик како основа на меѓусебното разбирање“, велат од СПУКМ.

Оттаму го повикуваат претседателот на Република Македонија, Ѓорѓе Иванов, во име на неговата функција како претседател на оваа држава, но и како почитуван професор на правниот факултет на УКИМ, да ги заштити и брани националните интереси и суверенитетот на Република Македонија и да го употреби правото на вето за овој закон.

На крајот, од Студентскиот Парламент при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ истакнуваат дека нивното обраќање е резултат на многубројните примени реакции од страна на студентите, кои се обратиле до нив и ги контактирале по повод донесувањето на Законот за двојазичност, пишува Макфакс.

Related Articles