Сенаторот Мајк Ли побара објаснување од Бејли за контроверзните НВО агенди во Македонија и во други странски држави

 Breaking News

Сенаторот Мајк Ли побара објаснување од Бејли за контроверзните НВО агенди во Македонија и во други странски држави

Сенаторот Мајк Ли побара објаснување од Бејли за контроверзните НВО агенди во Македонија и во други странски држави
January 30
21:05 2017

Влијателниот американски сенатор Мајк Ли директно го повика амбасадорот на САД во Република Македонија, Џес Бејли да даде објаснување за состојбите во Македонија.

Сенаторот Мајк Ли преку својот Твитер профил ја споделува колумната „Македонија и САД мораат да ги победат своите непријатели- нека се започне со Сорос“.

Сенаторот Ли вели дека се работи за добар текст, додавајќи дека разни НВО притискаат за контроверзни агенди во странски држави, додавајќи дека американскиот амбасадор Џес Бејли треба да даде објаснување и одговори за сето тоа.

majk-li-640

Во текстот од „Daily Caller“ кој го споделува Сенаторот Ли, се вели дека Македонија и САД имаат заеднички непријател во ликот на милијардерот Џорџ Сорос, кој со неговата организација, преправени со маската на меѓународен партнер на граѓанското општество, се меша во Македонија и нејзината политика со години.

-Во периодот од повеќе од една четвртина од последниот век, американската група потроши  милиони долари за да се нападне партијата на ВМРО ДПМНЕ, без разлика дали во владата или опозицијата и секогаш со поддршка за СДСМ – поранешната Комунистичка партија на Македонија. Ова е јасен случај на обид да се купи влијание, се замеша во македонската политика и медиумите и да се создаде нестабилност во земјата и во регионот. Како што македонскиот премиер Никола Груевски рече дека кога го опишуваше Сорос и неговата фондација “Неговата фондација, финансии и човечки ресурси е најмоќната фондација во светот која има политички цели. Сорос одлучи да го искористи своето богатство за да влијаат во две насоки – идеолошки за да се создаде т.н. “Отворено општество” и финансиски, преку шпекулации и претходно познат политички резултати во некои земји за да профитира на пазарот на акции. По одредено време, сите институции, министерства, можеби дури и владите и нивните разузнавачки служби се заразени со неговите ставови, неговата идеологија, неговите ставови и цели.” Мора да се напомени дека премиерот Груевски е првиот европски лидер кој отворено зборува и е директен против Џорџ Сорос , а моќта на Сорос во Европа е толку голема што многумина се плашат дури и да го споменат неговото име, се вели во колумната.

kolumna-daily-caller-1

Главната причина ги вклучува и финансиските и идеолошките интереси. Џорџ Сорос, пишува Daily Caller има за цел да ја ослаби Владата на Република Македонија, да изврши притисок врз изборите во земјата и да ја ослаби Европа преку искористување на бегалската криза во Македонија со цел да се намали вредноста на европската валута преку шпекулации.

-Сорос соработувал со амбасадорот на САД во Република Македонија и други влијателни личности за да ги спроведе своите планови и да го руши македонскиот политички систем. За среќа, изборниот резултат покажа дека Џорџ Сорос и неговите пари не би можеле да победат. Македонците, сега ќе го дозволат тоа. Граѓаните на земјата гласаа за политичко лидерство и јасно покажаа каква земја сакаат, не е исто со она што го сакаат Џорџ Сорос и неговите поданици. Луѓето јасно кажаа: Македонците ќе ја контролираат иднината на Македонија. Но, Сорос не завршува тука – медиумите и влијателните луѓе, финансиран од неговиот Институт отворено општество имаат интензивна кампања со главна цел Груевски да не создаде коалиција со својот партнер ДУИ, кој е претставник на албанското малцинство. Во Република Македонија постои непишано правило дека победникот на изборите секогаш прави коалиција со партијата која има најмногу пратеници од албанската заедница, кои што претставуваат 25% од населението на земјата. Со ова се создава етничката хармонија во Македонија и преставува клучна држава за стабилноста на регионот. Сорос го напаѓа овој принцип со цел да се создаде нестабилност во целиот регионот. Но, луѓето јасно кажаа и сега е оставено на Груевски и неговиот албански коалициски партнер ДУИ да ја испочитуваат волјата на народот. Да се заврши со Сорос и да се донесе стабилност за сите во регионот, пишува про-републиканскиот „Daily Caller“.

Related Articles