Револуционерни резби на камили датираат од пред 2000 години во Саудиска Арабија

 Breaking News

Револуционерни резби на камили датираат од пред 2000 години во Саудиска Арабија

Револуционерни резби на камили датираат од пред 2000 години во Саудиска Арабија
February 14
20:40 2018

Скулптурите се верува дека се без исклучок се оригинални и квалитети. Археолозите открија голем број на резби на камили во Саудиска Арабија.

Тимот на истражувачи од саудиско-француско потекло истражуваше место што стана познато како „дел на камилите“ и се верува дека ова се првите резби на камили.

Камилите со векови биле претставени во уметноста, но истражувачите забележаа дека многу технички способности биле потребни за да се направат вакви уметнички дела.

Археолозите, кои го истражуваа овој дел во 2016 и 2017 година, веруваат дека уметничките дела би можеле да бидат места каде што се држела молитва или можеби тоа е некаков поинаков пејсаж.

„Ова изолирано место сведочи за значењето на резбите на вештите резбари на камења дека имале големо значење за околното население. Ова дава нови докази за еволуцијата на арапската карпеста уметност“

Истражувачите веруваат дека уметноста се базира на арапската традиција со влијанијата на Набатеја.

Зошто

„Иако овој дел е тешко прооден, споредбата со сличните места во Петра, Јордан, ги тера научниците да веруваат дека скулптурите потекнуваат од првиот век од пред наша ера или од наша ера“

Гијом Шарлукс, еден од водечките автори, вели дека пронајдоците се „навистина уникатни“.

„Ова покажува дека Набатејците биле населени во близина на овие резби и тие исто така тргувале со Месопотамија, што покажува дека ова може да ја промени нивната историја, која што досега ја знаеме“

Related Articles