Пронајдена е „атлантида во песок“? Легендарниот град, кој бил проколнат и изгубен во песочна бура!

 Breaking News

Пронајдена е „атлантида во песок“? Легендарниот град, кој бил проколнат и изгубен во песочна бура!

Пронајдена е „атлантида во песок“? Легендарниот град, кој бил проколнат и изгубен во песочна бура!
February 06
23:23 2018

Изгубените градови се мета на голем број книги. Најпознатата помеѓу нив е Атлантида. Но Саудиска Арабија исто така има своја легенда за изгубената цивилизација, т.н. „Атлантида во песок“. Станува збор за изгубен град, племе или подрачје во кое има говор и во Куранот, кое низ годините го добил името Ирам.

Во Куранот пишува дека Ирамот имал луксузни градби, а луѓето кои живееле во нив ги викале Ади. Но тие тргнале на лош пат, па пророкот Худ бил испратен да ги врати на вистинскиот пат. Тие не реагирале на предупредувањата, а биле казнети со песочна бура, која траела седум денови.

Иако постојат луѓе, кои сметаат дека ова е измислена приказна, многумина веруваат дека навистина постоел тој град, но исчезнал поради некоја причина во песокот.

Во раните 90-те години, аматерскиот археолог Николас Клап, објавил дека нашол изгубен град Убар, за кој сметале дека е легендарниот град Ирам. Успеале во тоа поради користење на модерна технологија од истражувачите затоа што со сателити ги одредиле древните патишта, по кои патувале трговците и патниците.

Дали градот Убар е навистина легендарниот Ирам? Можеби, но некои тврдат дека Убар не е мистичен град, туку градот „Оманум Емпориум“, кој е означен на мапата на Арабија уште во вториот век.

Иако не е јасно дали Ирам некогаш постоел, како ни тоа дали Убар е навистина Ирам, всушност многу приказни за Ирам се инспирирани од градот Убар.

Related Articles