Проблеми со нозете кои сугерираат на сериозна болест

 Breaking News

Проблеми со нозете кои сугерираат на сериозна болест

Проблеми со нозете кои сугерираат на сериозна болест
September 30
08:46 2017

На нозете им се „паѓа честа“ да ја носат целата тежина на телото. Затоа тие често страдаат од болка, оток, грчеви и други проблеми. Треба да посветиме внимание на сите симптоми кои се појавуваат на нозете, бидејќи тие можат да сугерираат на многу сериозни болести во другите делови на телото. Кои се болестите што можат да влијаат на нозете?

Болест на бубрезите Бубрежно заболување предизвикува оток на нозете или едемот. Симптомите се подуеност во областа на зглобовите и нозете. Постои поголема електрична болка, слична на електричен шок. Ова се должи на нарушената електрична спроводливост на нервниот систем поради бубрежно заболување.

Венска инсуфициенција Симптоми се отекување на нозете, тежина, чувство како да не можете да ги преместите, пигментација. Најчесто се гледаат во подрачјето на глуждот.

Срцева слабост Повторно има отекување на нозете поради тешкотиите кои срцето ги чувствува кога пумпа крв. Постои и печење, болка на двете нозе.

Тромбоза При тромбоза, нозете зборуваат многу. Во оваа болест се забележува оток на нозете, треска, промена на бојата, болка, замор, тежина.

Болести на црниот дроб Симптомите кои се развиваат кај заболувањата на црниот дроб се повторно оток, испукани капилари и замор на нозете.

Болести на тироидната жлезда Тироидната жлезда го контролира метаболизмот и циркулацијата на крвта. Затоа, во намалената функција на жлездата постои задоцнување во метаболизмот, поради што нозете отекуваат. Може да се појават грчеви и болки. Карактеристично за овој здравствен проблем се ладните екстремитети.

Атеросклероза Симптоми на атеросклероза се обезбојување на кожата на нозете, болка, мускулна слабост.

Дијабетес Во нетретиран дијабетес се забележува најнепријатната можна компликација во нозете – дијабетична невропатија, како и некроза на крвните садови.

Во тешки случаи, се стигнува до ампутација. Затоа посветете внимание на нозете ако имате не-лекувани рани, необјаснета болка, вкочанетост или пецкање.

Related Articles