Поради овие уреди добивате високи сметки за струја: Исклучете ги и намалете ја потрошувачката

 Breaking News

Поради овие уреди добивате високи сметки за струја: Исклучете ги и намалете ја потрошувачката

Поради овие уреди добивате високи сметки за струја: Исклучете ги и намалете ја потрошувачката
November 30
20:03 2017

Освен што со исклучување на уредите ќе заштедите струја, ќе се заштитите и од удар на гром.

Дали знаете дека вашите кујнски апарати водат „таен живот“ додека се исклучени? Оваа листа на уреди кои трошат струја и кога се во мирување.

Полнач од мобилен телефон:

Многумина ги оставаат полначите вклучени во струја иако не ги користат, зошто така им се чини по практично. Се проценува дека полначите кои се вклучени во струја трошат по 1,2 вати на ден.

Дигитален ТВ приемник

Иако не е вклучен телевизорот дигиталниот ТВ приемник сепак троши струја и тоа 22 вати на ден, затоа исклучете го и него од струја кога не го користите.

Телевизор

Ако го исклучувате телевизорот само на далечинскиот управувач, тој не е сосема исклучен туку е само ставен во мирување и сеуште троши струја и тоа по 24 вати на ден.

Компијутери и Лаптопи

И кога се исклучени тие сеуште работат, па ако не сакате да ви крадат по 96 вати на ден, тогаш подобро е да ги исклучувате од струја, или да ги ставите на стен бај.

Уреди кои имаат часовник

Ако имате некој таков уред, микро, систем, ДВД плеер или било што , што покажува време тогаш мора да заете дека тие трошат по додатни 108 вати на ден.

Наједноставно решение е да ги исклучите од струја.

Related Articles