Paдосна вecт и за пратениците од Собранието, утре ќе се вакциниpaaт

 Breaking News

Paдосна вecт и за пратениците од Собранието, утре ќе се вакциниpaaт

Paдосна вecт и за пратениците од Собранието, утре ќе се вакциниpaaт
April 22
21:08 2021

Како што јавува Сител, Министерството за здравство информира дека утре во А1 СЦ Борис Трајковски ќе се вакцинираат пратениците од Собранието на РМ, како дел од критичната инфраструктура опфатена во Националниот план за ковид имунизација.

Вакцинацијата на пратениците ќе се одвива во три групи односно од 10 до 18 часот. На 14 ти месецов беа вакцинирани собраниските служби.

Вакцинирањето на пратениците и вработените во Собранието е од клучна важност за нормално функционирање на законодавниот дом и непречено носење на закони во интерес на граѓаните.

Од почетокот на имунизацијата во нашата земја, согласно Националната стратегија таргетирани се три главни приоритетни групи со цел да се обезбеди функционирање на здравствениот систем, да се заштитат лицата со најголем ри зик од забо лување, компликации и см pт, како и да се одржат основните услуги на критичната инфраструктура, соопштуваат од Министерството за здравство.

Во А1 СЦ Борис Трајковски во тек е вакцинација на возрасни лица од 73 и 74 години, а во здравствените домови низ државата се вакцинираат лица постари од 73 години.

Веќе следната недела со доаѓањето на нови дози вакцини ќе има измена на приоретизација и преминување на приоритетните или субприоритетните групи од една во друга фаза на вакцинација. МЗ апелира до граѓаните кои сакаат да се вакцинираат да се пријават на vakcinacija.mk. ИзворСител.

Related Articles