Pуcите не запираат, ќе распоредуваат нови трупи војници, авиони и бродови на само 1500км од Америка, во Никарагва

 Breaking News

Pуcите не запираат, ќе распоредуваат нови трупи војници, авиони и бродови на само 1500км од Америка, во Никарагва

Pуcите не запираат, ќе распоредуваат нови трупи војници, авиони и бродови на само 1500км од Америка, во Никарагва
June 12
20:00 2022

Властите во Никарагва на прору скиот дикт атор Даниел Ортега, одобрија распоредување на ру ски војн ици, авиони и бродови на своја територија.

Во декретот издаден неделава, што Русија го потврди пред два дена, Ортега им дозволува на руските војници да извршуваат должности за спроведување на законот,

хуманитарна помош, спасувачки мисии и пребарување во итни случаи или природни катастрофи”.

Bладата на Никарагва, исто така, одобри присуство на мали контингенти руски војн ици за „размена на искуства и обука”.

Портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, изјави дека одлуката на Никарагва, што се носи двапати годишно, е „рутинска” бидејќи законот, исто така, овластува војници од САД,

Мексико и други земји од Централна Америка за истите потреби.

Захарова рече дека смислата на политиката на Никарагва за привремен прием на странски воен персонал е „развој на соработка во различни области, вклучително и хуманитарен и итен одговор,

борбата против организираниот крим инал и тргови јата со др ога”.

Даниел Ортега, некогашен комун истички рево луционер, е на чело на Никарагва со децении и постојано е на мета на критики од САД поради систематското угнетување на политичките прот ивници и други кршења на чове ковите пр ава.

Тој лани го освои својот петти мандат како претседател, со силна поддршка од Кина и Русија, откако претходно неговата власт уапси петмина противкандидати за највисоката државна функција. ИзворСлободенпечат.

Related Articles