Неправда: Избркана од работа професорка по математика во 9-ти месец од бременоста, Ели од Велес добила отказ (Видео)

 Breaking News

Неправда: Избркана од работа професорка по математика во 9-ти месец од бременоста, Ели од Велес добила отказ (Видео)

Неправда: Избркана од работа професорка по математика во 9-ти месец од бременоста, Ели од Велес добила отказ (Видео)
February 16
19:47 2018

Наместо да се радува на новиот живот, професоката Ели доби отказ.

Неколку дена пред породување, се евиднтираше како невработена во Агенцијата. 32 годишната професорка по биологија во две средни училишта во Велес ги исполнува условите за транформација на работниот однос од определно на непределено време, но со решение за трајно вработување ќе се стекна друга наставничка, јавува Сител.

Според колективниот догоовор пак за средно образование ако на јавнит оглас за заосновање на работен однос за наставник, стручен соработник, воспитувач не се јави лице со положен стричен испит само во тој случај работен однос може да заснова лице без стручен испит и тоа на определено време и до крајот на учебната година.

За неправдата која и е нанесена Ели се обратила до сите инситуции кои се надлежни. Приговор поднела во двете училишта- до гимназијата Кочо Рацин и до средното стручно училиште Коле неделковски. Но досега писмен одговор од таму Ели сеуште не добила.

Се обратила и до министертвото за труд од таму и кажале дека порати тоа што била вработена на определено работодавецот не е должен да и го продолжи договорот.

Била и во државниот просветен инспекторат од таму се надева на позитивен одговор. Се обратила и до народниот правобранител , а препорачано писмо испратила и до министерката за образование.

Ели е со високо образование дипломиран биолог, со положен стрчен испит. Во едното училиште биологија предвала од 2013 , а во другото од 2015 година.

Related Articles