Македонија 7-ма по ред во светот по фрлање храна

 Breaking News

Македонија 7-ма по ред во светот по фрлање храна

Македонија 7-ма по ред во светот по фрлање храна
September 25
21:40 2017

Македонија е гладна, а се фрлаат по пет илјади тони храна годишно. Стопанската комора започна кампања што помалку храна да се фрла во ѓубре. Оваа иницијатива е обидт да се обезбеди јадење за оние кои имаат потреба и да се намали комуналниот смет. Иницијативата има поддршка од власта и бизнис-секторот, а формирана е и работна група за подготовка на предлог-закон со кој од компаниите ќе се бара да бидат ослободени од ДДВ за храната која ќе ја донираат за семејства кои имаат потреба.

Според оваа анализа, најмногу храна фрлаат големите маркетите, а потоа следуваат рестораните и домаќинствата.Според податоците од Државниот завод за статистика, во земјава 445.000 илјади луѓе јадат по само еден оброк, а според една американска студија, Македонија е рангирана на седмото место во светот по фрлањето храна.

Related Articles