Галерија – Како изгледал рудникот пред да се наполни со вода и настани Мермерното езеро

 Breaking News

Галерија – Како изгледал рудникот пред да се наполни со вода и настани Мермерното езеро

Галерија – Како изгледал рудникот пред да се наполни со вода и настани Мермерното езеро
July 09
17:46 2016

Прилепското мермерно езеро сместено над селото Беловодица деновиве е вистинска атракција и супер разладување за прилепчани. Езерото предизвика огромно внимание кај медиумите, кои секојдневно известуваат за стотината посетители што секојдневно се искачуваат до ова место.

Но, сигурно не сте знаеле како изгледало местото на денешното така наречено прилепско “Памук Кале”.

Погледнете ги фотографиите:

13592593_493246894202889_7572960184812497712_n 13592793_493222620871983_1443796143345255915_n 13600267_493398497521062_8524498736036005403_n 13606705_493222770871968_3451709725638209449_n 13612393_493398490854396_5195771129424158935_n 13620919_493222664205312_7688540473075952579_n 13645148_493398494187729_4270734973477496875_n

На својот фејсбук профил Васко Дамески вели: „Прилепското „Памук Кале“ или Мермерното езеро во време на изградбата. Не го направи Крале Марко со боздоганот, туку е производ на осмислен процес на експлоатација по сите стандарди. Теренот е еколошки чист а квалитетот на водата е (испитан во 2011 год.) хемиски и биолошки исправна. Езерото е длабоко 20 метри и содржи 100 000 кубни метри вода. Поздрав до рударите од Рудник Беловодица за посебен допринос при изградбата на оваа прилепска атракција. Ви посакувам на сите пријатни моменти и внимателно пливање во ова прекрасно место.“

Related Articles