Еден месец пред мозочниот удар телото ќе ви испрати предупредување – немојте да ги игнорирате

 Breaking News

Еден месец пред мозочниот удар телото ќе ви испрати предупредување – немојте да ги игнорирате

Еден месец пред мозочниот удар телото ќе ви испрати предупредување – немојте да ги игнорирате
October 30
21:53 2017

Многу е важно да ги идентифицирате предупредувањата за мозочниот удар и да добиете медицинска помош за да се намали можноста од ризик на сериозни оштетувања на мозокот.

Тоа може да помогне во намалување на ризикот од смрт или од инвалидитет и да се зголемат шансите за заздравување.

Медицинскиот експерти велат дека знаците и симптомите можат да варираат од една личност до друга зависно од видот на мозочниот удар и од делот на мозокот кој е погоден и обемот на оштетувањата, но сите оние имаат тенденција да се јаваат одеднаш.

Кои се симптоми на мозочниот удар?

– вкочанетост, слабост или одземеност на лицето, рацете или нозете, особено ако е зафатена едната страна од телото;

– нарушување на говорот: неразбирливо и отежнато изговарање на зборовите, целосна неможност на изговарање на зборовите и/или отежнатo, односно целосно неразбирање на говорот на другата личност;

– нагло замаглување или или губиток на видот особено на едното око или во половината на видното поле;

– наглo настанување на силна главоболка проследена со повраќање без јасна причина;

– губење на рамнотежата и/или на координацијата поврзанo со други симптоми;

– вртоглaвици, несигурност и занесување во одот, ненадејни падови поврзани со другите симптоми.

Телтото ве предупредува пред да доживеете мозочен удар.

Related Articles