Дали знаете колку струја ви е потребно да „заработите“ еден биткоин? Еве ја пресметката…

 Breaking News

Дали знаете колку струја ви е потребно да „заработите“ еден биткоин? Еве ја пресметката…

Дали знаете колку струја ви е потребно да „заработите“ еден биткоин? Еве ја пресметката…
February 20
21:45 2018

Колку ќе изнесува вашата сметка за струја ако сакате да добиете еден биткоин?

Зголемувањето на вредност на повеќе од 10,000 долари донесе и до зголемување на потрошувачката на струја кај луѓето, кои сакаат да се збогатат преку ноќ.

Според најновите податоци и ако се земе моменталната вредност на биткоинот, за секој кој се обидува да ја добие оваа валута, се исплати во годината да потроши 24 теравати струја за решавање на тешките загатки кои се потребни за да добиете биткоин.

Од друга страна „Гардијан“ пишува дека се потребни 300,000 киловат часови електрична енергија месечно за да се добие еден биткоин.

Или сето тоа претворено во бројки, ако се земе во предвид дека актуелната цена на струјата изнесува 5,54 денари по киловат, што значи 300,000 киловат часови изнесуваат 1662000 денари, или подобро да не ви се заврти во памет, тоа се 27245 евра.

Од ова може да заклучиме дека во моментов не е исплатливо да користите толку голема количина на струја, но затоа што се очекува цената на биткоинот да порасне двојно во тековната 2018. година, би можеле да се одлучите за ваков потег.

Related Articles