Култура

 Breaking News

АТИНА АПОСТОЛОВА АПЕЛИРА ДА ЈА ЧУВАМЕ МАКЕДОНСКАТА ПАТРИОТСКА ПЕСНА:Во Србија на бис ми побараа да ја пеам “Едно име имаме”!

    АТИНА АПОСТОЛОВА АПЕЛИРА ДА ЈА ЧУВАМЕ МАКЕДОНСКАТА ПАТРИОТСКА ПЕСНА:Во Србија на бис ми побараа да ја пеам “Едно име имаме”!

Нашата жива фолк-легенда Атина Апостолова како да ја снема од музичката сцена. Но, тоа е само онака на прв поглед, можеби и затоа што ретко се појавува на телевизиските екрани

Read Full Article

Владата додели 800.000 евра за паралелен албански народен ансамбл

    Владата додели 800.000 евра за паралелен албански народен ансамбл

Владата на Република Македонија предводена од Зоран Заев, одлучи да даде 800.000 евра за паралелен албански народен ансамбл. Од таму во декември порачаа дека сметаат дека постои потреба од основање

Read Full Article

ТУРСКИ АРХИВИ ДОКАЖУВААТ: Македонија никогаш не била Грчка!

    ТУРСКИ АРХИВИ ДОКАЖУВААТ: Македонија никогаш не била Грчка!

– Архивите на Турција како наследничката на Отоманската Империја располагаат преголема документација за историската вистина и за Македонија и за Грција. Кај нас тие датотеки речиси воопшто и не се

Read Full Article

Го славиме големиот чудотворец: Испочитувајте еден обичај за се да ви тргне од рака

    Го славиме големиот чудотворец: Испочитувајте еден обичај за се да ви тргне од рака

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 20 јануари. Денеска е Преподобен Ефтимиј Велики. Свети Ефтимиј потекнуваше од ерменскиот град Мелитин. Се роди во 377 година. Како син измолен

Read Full Article

На Водици небото се отвара: Немажените девојки пред спиење треба да го направат ова

  На Водици небото се отвара: Немажените девојки пред спиење треба да го направат ова

Богојавление Водици е еден од најголемите и најтешки христијански празници. Според Библијата, на овој ден се отворило небото и се

Read Full Article

На Водици сите одат по света вода, но грешат во една работа

  На Водици сите одат по света вода, но грешат во една работа

Богојавление е ден кога според преданието, божјиот глас објавил дека Исус е негов син и се верува дека воочи овој

Read Full Article

Во сабота е Св. Јован: Никако не држете нож во рака и не јадете и пијте се што е црвено, еве зошто…

  Во сабота е Св. Јован: Никако не држете нож во рака и не јадете и пијте се што е црвено, еве зошто…

Православните христијани на 20 јануари го прославуваат празникот Св. Јован бидејќи се верува дека на овој ден Св Јован Крстител

Read Full Article

Ви се падна паричката за Василица? – каде треба да стои цела година за да ве следи среќа

  Ви се падна паричката за Василица? – каде треба да стои цела година за да ве следи среќа

Василица е голем и тежок празник, именден и куќна слава на многу македонски семејства. на василица се крши леб или

Read Full Article

Денеска е Свети Стефан – жените да изнесат една работа од домот за да го заштитат од несреќа

  Денеска е Свети Стефан – жените да изнесат една работа од домот за да го заштитат од несреќа

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 27 декември. Денеска е Св. архиѓакон и првомаченик Стефан. Овој Стефан беше

Read Full Article

Ви се падна паричката за Бадник? – каде треба да стои за да ви донесе среќа и бериќет

  Ви се падна паричката за Бадник? – каде треба да стои за да ви донесе среќа и бериќет

Ви се падна паричката за Бадник? – каде треба да стои за да ви донесе среќа и бериќет Векови наназад

Read Full Article

НОВО