Јовановиќ: Заев е вистински македонец, за него нема алтернатива, еве ќе ви кажам и зошто

 Breaking News

Јовановиќ: Заев е вистински македонец, за него нема алтернатива, еве ќе ви кажам и зошто

Јовановиќ: Заев е вистински македонец, за него нема алтернатива, еве ќе ви кажам и зошто
August 13
09:08 2019

Интегрален фејсбук статус на Ненад Јовановиќ, граѓански активист:

Нема засега алтернатива на Зоран Заев. Еве, ќе ви кажам и зошто.

Со сигурност знам дека Зоран Заев не е националист; со сигурност знам дека може во оваа земја да се биде Македонец по етничка линија, ама може да се биде Македонец и според “национално неприпаѓање”.

Да се биде Македонец, не е прашање на стадо, туку е прашање на ангажман.

И дури и ако сакате, да се биде Македонец е работа на емоција. Да си ја сакаш земјата во сета своја различност, тоа ми се чини дека е “вистински Македонец”. Не во својата монолитност, туку да си ја сакаш земјата заради својата различност.

Со сигурност знам дека ова се заложбите и вредностите на Заев. И затоа, пријатели, за него денес нема алтернатива.

А таа лопужаната ќе оди во затвор. Не дали се виновни, не дали се жртви, туку одговорот на прашањето е следно:

ќе одат во затвор затоа што не може нашите живoти да бидат заpoбени и окупирани од нивниот сомнителен кеш. Не смеат нашите животи да се претворат во војна заради нивниот капитал. И баста!

Related Articles