Јапонија: Четири големи руски воени бродови со чудна траекторија, се движат кон Европа

 Breaking News

Јапонија: Четири големи руски воени бродови со чудна траекторија, се движат кон Европа

Јапонија: Четири големи руски воени бродови со чудна траекторија, се движат кон Европа
March 17
22:04 2022

Денеска војската на Јапонија информираше дека четири големи руски амфибиски воени бродови кои пловат во близина на јапонските острови и се упатуваат кон запад, веројатно кон Европа.

Сликите на амфибиските транспортери, кои вообичаено се користат за истовар на експедиционите сили на брегот, објавени од јапонското Министерство за одбрана, покажуваат голем број воени камиони на палубата.

„Нивната насока сугерира дека е можно тие да се движат кон Европа, рече портпаролот на јапонското Министерство за одбрана.

Запрашан дали е можно да одат кон Украина, тој рече дека тоа е можно.

Поморска патрола на јапонските сили за самоодбрана во вторникот најпрво забележа руски бродови, способни да носат десетици тенкови, други воени возила и стотици војници.

и ги надгледувале додека минувале на запад од Тихиот Океан до Јапонското Море преку теснецот Цуруга што го дели главниот јапонски остров Хоншу од островот Хокаидо.

Невообичаено е руските бродови да минуваат низ теснецот толку блиску до јапонска територија, рече воениот портпарол. ИзворПРес24.

Related Articles