ФОТО: ДИК ги кажа резултатите, еве кој колку пратеници има од гласањето

 Breaking News

ФОТО: ДИК ги кажа резултатите, еве кој колку пратеници има од гласањето

ФОТО: ДИК ги кажа резултатите, еве кој колку пратеници има од гласањето
July 16
19:54 2020

Оливер Дерковски, Претседателот на Државната изборна комисија, ги соопшти неофицијалните конечни резултати. Според нив Коалицијата „Можеме“ предоведна од СДСМ освои 46 пратеници, ВМРО-ДПМНЕ 44, ДУИ 15, Алијанса на Албанците и Алтернатива 12, Левица 2 и ДПА 1.

Според изборни едници, во првата ИЕ Коалицијата „Можеме“ осови 8 пратеници, ВМРО-ДПМНЕ 7, ДУИ 2, Алијанса на Албанците и Алтернатива 2 и Левица 1 пратеник.

Во ИЕ2, ВМРО-ДПМНЕ и „Можеме“ освоија по 7 мандати, ДУИ 3, АА/А 3 пратеници.

Во ИЕ3, ВМРО-ДПМНЕ освои 10 пратеници, „Можеме“ 9 и Левица 1 пратеник.

Во ИЕ4 мандатите ги поделија ВМРО-ДПМНЕ и „Можеме“, односно по 10 пратеници.

Во ИЕ5 ВМРО-ДПМНЕ и „Можеме“ освоија по 8 пратеници, ДУИ 3, и АА/А 1 пратеник.

Во шестката, ДУИ освои 7, АА/А 6, „Можеме“ 4, ВМРО-ДПМНЕ 2 и ДПА 1 пратеник.

Заклучок за објавување на резултатите од гласањето за Предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Северна Македонија, 15 јули 2020 година, врз основа на податоците од записниците од општинските изборни комисии:

Related Articles