Филипче: Heма да се тестиpaaт граѓаните кои биле надвор од Скопје викендов

 Breaking News

Филипче: Heма да се тестиpaaт граѓаните кои биле надвор од Скопје викендов

Филипче: Heма да се тестиpaaт граѓаните кои биле надвор од Скопје викендов
June 06
07:37 2020

Како што јавува МИА, Министерот за здравство Венко Филипче на денешната прес-конференција наведе дека нема да се тестираат оние граѓани кои заминале викендов во некои од туристичките места, доколку не постојат индикатори за тоа и додаде дека мерките за карантин не се диск риминтароски, туку се носени врз основа на проценка на ризик од епидемиолошките анкети за тоа каде се движеле оние кои се дијагостицирани, а се астимптоматски носители, пишува МИА.

Тој на прашањето околу тоа дали е коректна мерката да се воведе тридневен полициски час во Скопје, со оглед на тоа што повеќето граѓани го напуштиле градот и заминале во регони каде е воведен полициски час од 16:00 часот, нагласи дека каде и да се наоѓаат граѓаните мерките мора да се почитуваат за носење на заштитна опрема, држење растојание и негрупирање.

Првичните резултати, откако повторно почнаа да доаѓаат случаи, во рамките на семејствата, околу оние семејни настани околу 24-25 мај и неколку денови претходно, дека има еден одреден процент на асимтоматски носители и заради тоа интензивно ги истестиравме сите примарни контатки на претходно дијагностицираните.

Во рамките на движењето во Скопје, многу од овие луѓе дадоа податок дека се движеле низ целиот град, моравме да ја направиме оваа рестрикција за едноставно да се заштити целиот град Скопје, мислам дека на другите места каде што има спорадични случаи нема потреба од целосна рестрикција.

Впрочем од понеделник, најверојатно, нема да има никаква рестрикција ќе биде така како што беше до четвртокот насекаде, но ќе имаме целосен увид. Сите позитивни ќе бидат веќе ставени во изолација, нагласи Филипче.

Тој рече дека сите сме сведоци дека во последните часови се пренатрупаа пред се туристичките места.

Сметам дека, нешто поголем дел на граѓани заминаа, меѓутоа тоа е уште еден доказ дека колкав и број на граѓани да заминат, мора да се почитуваат мерките. Ние ќе треба да научиме да живееме со ова и понатаму. Секој следен викенд ќе биде со убаво време и е можност луѓето да заминат на одредени места, ние во мерките за олабавување во следните чекори планираме и отворање на хотелите, рече министерот.

Тој посочи дека е направена многу темелна анализа на кластерите во четирите региони кои се во карантин.

Со оглед на тоа дека веќе ги знаеме, тие луѓе се веќе во самоизолација, но имало еден период кога не биле свесни и циркулирале низ целиот град.

Во таа смисла и во смисла на заштита, а заради уште подетелна анализа на „следното колено“ на контакти на тие луѓе коишто се анализираа следните денови беше оваа рестрикција во движењето.

Значи дополнителна заштита во регионите од каде што овие претходно дијагностицирани со цел да не се направи некакво натамошно проширување на вирусот заради често движење, потенцираше Филипче.

Тој истакна дека нема простор да се споредуваме со Италија поради тоа што точно се познати мини кластерите и тие се во изолација.

Во однос на границите и 14 дневниот карантин кој Бугарија го воведе за македонски државјани ние не сме изолирани, туку земјите постапуваат врз основа на бројките, но не ги знаат сите други параметри, посочи министерот. ИзворМИА.

Related Articles