УJП со соопштение дека на граѓаните кои скенираат фискални сметки ќе им бидат исплатени парите наредниот месец

 Breaking News

УJП со соопштение дека на граѓаните кои скенираат фискални сметки ќе им бидат исплатени парите наредниот месец

УJП со соопштение дека на граѓаните кои скенираат фискални сметки ќе им бидат исплатени парите наредниот месец
April 01
16:31 2020

Од УЈП излегоа со соопштение и известување и тоа дека на 31 март 2020 година го заокружи третото тримесечје од МојДДВ. За месеците јануари, февруари и март 2020 година на граѓаните кои скенирале фискални сметки ќе им бидат исплатени вкупно 343,803,953 денари или 5,590,000 ЕУР.

Во овој период скенирани се вкупно 49,946,278 фискални сметки, остварен е промет од 21,957,355,689 денари, со вкупен ДДВ 2,292,026,352 денари.

Споредбено со првите две тримесечја зголемување има и кај бројот на корисници на апликацијата МојДДВ, и кај бројот на скенирани сметки, а со тоа и кај повратот на 15% ДДВ кај граѓаните. За првото тримесечје беа исплатени вкупно 186,215,194 денари односно 3,028,000 ЕУР, а за второто тримесечје се исплатија 233,176,601 денари или 3,791,000 ЕУР.

Исплатата за месеците јануари, февруари и март ќе започне во мај 2020 година. Управата за јавни приходи се уште врши исплата за првото и второто тримесечје на сите оние граѓани кои имале грешки во податоците а во меѓувреме истите ги ажурирале.

Related Articles