Уште ова ни фалеше: Македонските граѓани ќе добијат електронски идентитет

 Breaking News

Уште ова ни фалеше: Македонските граѓани ќе добијат електронски идентитет

Уште ова ни фалеше: Македонските граѓани ќе добијат електронски идентитет
January 24
20:11 2023

На денешната седница Владата ја разгледа и усвои Информацијата од Министерството за внатрешни работи, за потребата од изработување План за воспоставување Национален електронски идентитет за секој граѓанин и го разгледа и прифати Планот, заедно со План за реализација. Целта, информираат од Владата, е доделување електронски идентитет на граѓаните на Македонија. Според посочувањето од Министерството за внатрешни работи, ова треба да е носечки столб за дигиталната трансформација на општеството, со тоа што ќе овозможува унифициран пристап за користење на електронските услуги и размената на податоци, како во државата така и надвор од неа (земјите од Западен Балкан и Европската Унија).

Related Articles