Утре е Спасовден, за многу години! – Верувања поврзани за овој празник

 Breaking News

Утре е Спасовден, за многу години! – Верувања поврзани за овој празник

Утре е Спасовден, за многу години! – Верувања поврзани за овој празник
June 05
20:51 2019

Утре верниците го прославуваат Спасовден, празник кој се одбележува 40 дена по Велигден, а десет дена пред Духови и секогаш е во четврток.

За овој празник се врзани многу верувања и суеверија, кои во некои краишта се уште се почитуваат. За Спасовден се колеле јагниња, а старите верувале дека од Нова година до Спасовден не треба да се пие млеко.

Се верувало дека на Спасовден мажите не треба да се бричат, жените да се мијат, а децата да се бањаат. На Спасовден никако не треба да се спие преку ден, за да не се дреме цела година.

На тој ден богатите после одењето од црква повикувале гости на ручек, а помалку богатите го продолжувале дружењето пред црква, каде народот се собирал и веселел

Коментари

Њуз24 се оградува од коментарите на содржините

Related Articles