Таков е Орбан не попушта: Унгарија ги блокиpa caнкциите на ЕУ кон Pусија

 Breaking News

Таков е Орбан не попушта: Унгарија ги блокиpa caнкциите на ЕУ кон Pусија

Таков е Орбан не попушта: Унгарија ги блокиpa caнкциите на ЕУ кон Pусија
June 01
21:26 2022

Пак по старо: Унгарија повторно го блокираше новиот, шести пакет мерки кон Русија на состанокот на амбасадорите ан Европската унија (ЕУ).

Новиот пакет санкции требаше да вклучат ембарго за увоз на руска нафта испорачана со бродови,

откако беше постигнат политички договор на ниво на шефови на држави или влади.

Според дипломатски извори, во тек се консултации со Будимпешта за укинување на блокадата.

Во четврток попладне во Луксембург повторно е закажан состанок на Комитет на постојани претставници, составен од амбасадорите на земјите-членки.

Патријархот се смета за долгогодишен сојузник на рускиот претседател Владимир Путин и

стана еден од главните поддржувачи на рус ката в ена агрес ија против Украина“,

се вели во предлогот за санкции на ЕУ.

Унгарија и претходно беше пречка за усвојувањето на шестиот пакет санкции бидејќи бараше изземање од забр аната за увоз на руска нафта или голема финансиска компензација за нејзината согласност. ИзворПрес24.

Related Articles