Студен бран уште на почеток, се очекуваат бури, поплави и снег, метеоролозите откриваат каква зима го чека Балканот

 Breaking News

Студен бран уште на почеток, се очекуваат бури, поплави и снег, метеоролозите откриваат каква зима го чека Балканот

Студен бран уште на почеток, се очекуваат бури, поплави и снег, метеоролозите откриваат каква зима го чека Балканот
October 30
18:19 2019

Пред неколку часа Метеоролошкиот сервис AccuWeather објави долгорочна прогноза за зимата која доаѓа.

Додека за подрачјето на Велика Британија, Скандинавија и остатокот од Северна Европа се очекуваат силни бури на почетокот на зимата, се чини дека зимата на Балканот ќе биде блага – без силни температурни осцилации, а ќе изостанат и големите количини врнежи.

Додека во поголемиот дел на Европа ќе има многу бури, снег и продор на студени бранови, на Балканскиот полуостров се очекува прилично мирна зима.

Ќе има бури, но нема да бидат толку изразени како минатата година, прогнозира метеорологот Џејсон Николс. Наместо тоа, бурите ќе се појавуваат помеѓу долготрајните сушни периоди.

„Овој регион може да има долги суви и топли периоди, пропследени со бури кои ќе траат една недела, а потоа ќе се враќа сувотот време од две до три недели, рекол метеорологот Тајлер Ројс.

На Јадранот не се очекувааат силни бури, предвидуваат метеоролозите на AccuWeather.

Тоа ќе допринесе до слаба снежна сезона на планините, додал Ројс.

Најостра зима ќе ја зафати источна Европа и источна Скандинавија. Почетокот на зимата нема да биде обележан со продор на силни и изразени студени бранови, но тоа може да се случи кон крајот на зимата.

Може да видиме неколку кратки студени бранови во декември, но вистинскиот студ нема да се случи се до крајот на сеозната, рекол Ројс.

Најмногу снег и голем студ се очекува кон крајот на декември и почетокот на јануари на подрачјето на Финска до Украина. Се очекува големите количини снег на тоа подрачје да се задржат се до крајот на февруари.

Студениот бран кој од таму ќе дојде во Европа може кон крајот на зимата да зафати и делови на Полска, Словачка и Романија.

Активен почеток на сезоната со силни ветрови се предвидува за британските острови, северна Европа и Скандинавија.

Оваа година тоа подрачје веќе беше погодено од неколку бури, вклучувајќи ја и бурата Лоренцо, која во еден момент беше ураган од категорија 5 над Атланскиот океан. Меѓутоа, зачестените бури нема да го достигнат својот врв се до почетокот на 2020 година.

Бурите ќе бидат најактивни на почетокот на јануари, предвидува метеорологот Ројс.

Поради бурите делови од Велика Британија ќе бидат под закана на поплави, а крајот на сезоната на бури се очекува кон крајот на февруари и почеток на март.

Вториот дел од зимата ќе биде многу помирен отколку нејзиниот почеток, превидуваат метеоролозите.

Додека бурите ќе беаснеат на северот на Европа, поголемите количини дожд и снег би требало да донесат олеснување за поголемиот дел од Европа – од Португалија, па се до Полска, откако тоа подрачје летово беше погодено од голема суша.

Реката Рајна во текот на летото пресуши, а есента не донесе доволна количина дожд за да помогне да се реши ситуацијата, велат метеоролозите.

Related Articles