Со новата такса на бензините и дизелот ќе се собираат околу 50 милиони евра годишно во буџетот на државата

 Breaking News

Со новата такса на бензините и дизелот ќе се собираат околу 50 милиони евра годишно во буџетот на државата

Со новата такса на бензините и дизелот ќе се собираат околу 50 милиони евра годишно во буџетот на државата
June 21
09:17 2021

Станува збор за нова давачка со која практично ќе се зголеми цената на горивата за граѓаните.

Владата ќе воведе еколошка такса за литар дизел и за бензините од 3,5 денари од 1 јули, соопшти премиерот Зоран Заев.

Оваа мерка премиерот ја најави на денешната прес конференција на која рече дека Владата планира сериозни вложување во екологијата и обновливите извори на енергија.

Еколошката такса е дел од севкупната програма за екологија на Владата.

Отворивме еколошки фонд за да го поддржиме инвестирањето во обновливите извори на енергија, во ветерници, фотонапонски ветерници и гасни електрани.

Затоа треба да се јакнат институционалните и финансики капацитети на државата.

До 2030 треба да се затворат термоелектраните, сите три блока во РЕК Битола и едниот во ТЕЦ Осломеј.

Планирани се 1800 мегавати во фотоволтаици кои или се градат или се во постапка или ќе се градат, 650 мегават енергија во ветерници кои исто така се во постапки, дел веќе се со одобрение за градба.

Еколошката такса е 3,5 денари за нафтата за да се откажеме од нафта и нафтени деривати и да поминеме на користење на зелена енергија, да се движиме со велосипед, со тротинет и со електрични возила, рече премиерот Заев.

Од дополнителната такса ќе се соберат во буџтот 1,685 милијарди денари (24 милиони евра) за едно полугодие или 3,3 милјарди денари за цела година, или околу 50 милиони евра годишно.

Во меѓувреме најави дека Владата планира да го намали ДДВ од 18 на пет проценти на сметките на електричната енергија за граѓаните да не го почувствуваат поскапувањето на струјата и тоа од први јули.

Оваа стапка ќе важи до јули в година, кога ќе се зголеми на 10 отсто, стапка која ќе се задржи до јули 2023 година. А следната пак ќе се зголеми на 18 проценти.

Related Articles