Сите ги интересира овој одговор, колкава е веројатноста ако носите маска да префатите коронавирус

 Breaking News

Сите ги интересира овој одговор, колкава е веројатноста ако носите маска да префатите коронавирус

Сите ги интересира овој одговор, колкава е веројатноста ако носите маска да префатите коронавирус
July 09
15:15 2020

Овој одговор сите ги интересира, дали ако носите маска може да се префати коронавирусот. Во последните неколку денови во земјите од регионот, вклучувајќи ја и Македонија, сè поголем е бројот на зар азени луѓе од коронавирусот.

Се појавија нови жаришта, а во некои од градовите во земјите од регионот се враќа и вонредната состојба. Епидемиолозите велат дека тоа е вториот пик од првиот бран на коронавирусот.

Во Белград се донесени посебни мерки, за чии непочитувања ќе следат соодветни санкции, а многубројни болнички установи повторно станале коронавирусотболници и ќе примаат пациенти секојдневно.

Епидемиолозите повторно имаат свои препораки до Владите и граѓаните, а што подразбираат истите?

Избегнување на масовни собири, одржување физичка дистанца, носење заштитни маски во затворени простори и градски превоз, редовно одржување хигиена – што значи често миење раце.

Доколку не сте во можност да ги измиете вашите раце со вода и сапун тогаш тоа направете го со средство за дезинфекција.

Многу од граѓаните и понатаму се сомневаат во делувањето на носењето на заштитните маски и се прашуваат дали истите може да ги заштитат?

Следната илустрација го дава одговорот на тоа прашање:

Дополнително објаснување:

Доколку во директен контакт се најдат коронавирусот позитивен и здрав човек, а и двајцата не носат заштитна маска – стапката на пренесување на вирусот е 100 отсто.

Доколку дојде до контакт на здрав човек кој што носи заштитна маска и човек кој што е позитивен на коронавирусот, а не носи заштитна маска – стапката на пренесување на вирусот изнесува 70 отсто.

Доколку коронавирусот позитивна личност носи маска, постои 5 отсто шанса да за рази здрава личност која што не носи заштитна маска.

Доколку во директен контакт се за разен човек од коронавирусот и здрав човек и притоа и двајцата носат заштитна маска тогаш шансата да дојде до пренесување на вирусот е само 1.5 отсто.

Значи, сепак носењето заштитна маска помага во спречување на ширењето на коронавирусот.

Related Articles