Се огласи Ердоган во стилот на Тито, eве што порача

 Breaking News

Се огласи Ердоган во стилот на Тито, eве што порача

Се огласи Ердоган во стилот на Тито, eве што порача
July 25
21:04 2020

Во стилот на Јосип Броз Тито, Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган денеска изјави дека Турција нема аспи рации кон туѓи пр ава, тер итории, мо риња и природни ресурси, но дека нема да дозволи некој да има претензии кон неговата земја.

Ние ги браниме пр авата и интересите на нашиот народ и држава, како и пријателите во и надвор од нашите граници, на копно, вода, во воздухот и насекаде.

Без двоумење отидовме и покажавме решителност и сила каде и да се појави зак ана за нашата земја, од Ирак и Сирија до Либија и Егејското Море.

Ги надминавме и сите економски тр икови што ни ги подметнуваа и им покажавме на луѓето дека сме со нив, рече Ердоган.

Германските медиуми неделава пишуваа дека е можен е кон фликт во Егејското Море, откако Анкара објави дека ќе го испрати истражувачкиот брод „О рук Реис“ во близина на грчкиот остров Каст елоризо, што е на само три километри од турското копно.

Турција сака да ги испита потенци јалните подводни наоѓалишта на природен гас и нафта во таа област.

Сепак, Грција ја смета оваа морска зона како своја територија на која има екск лузивно право да го истражува и експлоатира морското дно.

Покрај ова, неделава се одржаа пр отести низ цела Грција поради одлуката на Турција да ја претв ори „Аја Софија“ во џа мија.

Турција неодамна го поништи 86-годишниот статус на поранешнта византиска катедрала „Аја Софија“ како музеј и од петокот објектот беше отворен за муслим анска бого служба.

Related Articles