СДСМ прифати, ова е новиот технички министер во МВР во техничката Влада

 Breaking News

СДСМ прифати, ова е новиот технички министер во МВР во техничката Влада

СДСМ прифати, ова е новиот технички министер во МВР во техничката Влада
January 02
19:12 2020

Предлогот на ВМРО-ДПМНЕ Наќе Чулев да биде технички министер во министерството за внатершни работи е прифатлив за СДСМ. Според партијата, Чулев не е униформирано лице и против него нема покренато обвиненија, со што се исполнети уставните критериуми.

-Со овој предлог на ВМРО-ДПМНЕ, не се крши Уставот, не станува збор за воено или униформирано лице и не е под обвинение. Со тоа се исполнети условите предлогот да оди на гласање во Собранието заедно со целата преодна влада која треба да ги спроведе изборите на 12 април, соопшти СДСМ.

Пред Чулев, опозицијата за прв човек во МВР го предложи армискиот полковник Драган Ковачки, но ваквиот предлог наиде на неодобрување и од СДСМ и од поголемиот дел од стручната јавност поради членот 97 од Уставот кој вели дека „со органите на државната управа во областа на одбраната и полицијата раководат цивилни лица кои непосредно пред изборот на тие функции биле цивили најмалку три години“.

Related Articles