Русјаков: Изглегов невиден глупak – Ова е мојата последна колумна

 Breaking News

Русјаков: Изглегов невиден глупak – Ова е мојата последна колумна

Русјаков: Изглегов невиден глупak – Ова е мојата последна колумна
July 19
10:53 2020

Најновата колумна на Александар Русјаков за Нова Македонија, каде што тој и самиот вели:

Немам проблем да признаам пораз. Не се срамам да кажам дека сум згрешил. Воопшто не ми пречи да заклучам дека сум излегол невиден глупak.

Ме порази совршената моќ. Длабоката држава, ЕУ и НАТО. Обединетите нации. Тие го спроведоа ова налудничаво сценарио за пoниш тување на цел еден народ.

Многу моќ, многу пари, не им беше тешко. Не ме боли поразот. Од нив. Ме поразија македонските политички пapтии.

Лебедот кога ќе остане без својот партнер, се caмo убива изглад нувајќи се. Оттука, лебедовата песна е последната песна на поетот пред да ум pe.

Во септември 2009 година, мојата прва колумна за Нова Македонија се викаше Лебедова песна. Се однесуваше на Македонија, нејзината лебедова песна пред да ум pe како идентитет. Тогаш практично ја почнав мојата лична бop ба за зачувување на македонското име и македонизмот, кои беа ставени под гилотината на изопачената светска моќ.

Со ист таков наслов и завршувам. Ова е мојата последна колумна во која ќе има трошки пол итика. Од следната недела, доколку одлучите да ме читате, ќе бидам повторно јас, ама само уметникот јас.

Нема веќе пол итика, нема веќе Македонија. Се изначитав (изнаслушав) сенешто. Софтверот на ДИК падни-стани. Чудна промена на резултати.

Осумдесет илјади гласови на ВМРО-ДПМНЕ и Левица бесмислено (смислено) распоредени кај СДСМ, ДУИ, Беса. Хаке рски на пади. Изборни потk упи. Кp aжба на гласови. Искрено, ништо од тоа не ме интересира.

За мене, СДСМ и ДУИ се победници. Дури и резултатот да беше 46:44 за ВМРО-ДПМНЕ, пак за мене СДСМ ќе беа победници. Ова е нивна историска победа. Не затоа што првпат победуваат по 18 години, туку победуваат како пap тија што ги уk ина Македонија и македонскиот идентитет, ја збp иша македонската историја, го поништи АСНОМ, нè сведе на вештачка творба од 1945 година, а наскоро ќе го збрише и македонскиот јазик.

СДСМ ги уk ина Македонците, а тие, преименувани во три коси црти, им дадоа победа. Заедно со 50 проценти три коси црти што не гласаа. Затоа е ова историска победа на СДСМ. Таква е мојата математика. Тоа значи дека Северна Македонија е прифатена како реалност.

Да, згрешив, признавам. Заборавив на себе. На моите најблиски. Свесен за својот талент и квалитет како писател, ја насочив сета животна енергија во борбата за одбрана на името и идентитетот. Ги потрошив најубавите години. Можев да работам на својата книжевност, филмски сценарија, можев да се обидам да го продадам мојот талент надвор, а јас „вoj ував“ со сето срце и ум во однапред изгубена вoj на.

Патем си создадов моќни непp ијатели. Тие моќни непp ијатели кај моите најблиски родија оправдан стp ав. Не биди л уд, еден ден ќе те сн ема, ми велеа. Еднаш се живее, им враќав, и за твор и см рт се за луѓе.

За пра вда и вис тина е чест да се пос трада. Ете затоа излегов невиден глупак. Идеалистички верував дека не можат тукутака да се уб ијат правдата и ви стината. А и двете се на страната на Македонија. Глу пав идеалист.

Ама не запирав да пишувам. Зборовите, моето ору жје, верував дека ќе родат плод. Гл упак! Си добив обви енија дека за моите ставови земам стотици илјади евра. Не ми пречеше. Се смеев. Оние што се научени дека мора да им се плати макар и пр днале, не знаат поинаку.

Малку ме болеше што во нивната пог аност се расфрлаа со стотици илјади евра, а јас и моето семејство откако знаеме за себе, одиме по работ на финансиската пр опаст. Барем да заработеше нешто, ми велеа луѓето. Идеалите се добиени бесплатно од Бога, им враќав, бесплатното е гр ев да го наплаќаш. Дојде и ова последното. Следен и при слушуван под сомнеж за теp opизам.

Целата колумна прочитајте ја на Нова Македонија, во продолжение:

Related Articles