Пpecврт: Од утре нема гас ниту за Бугарија, Русија ја стопира испораката

 Breaking News

Пpecврт: Од утре нема гас ниту за Бугарија, Русија ја стопира испораката

Пpecврт: Од утре нема гас ниту за Бугарија, Русија ја стопира испораката
April 26
21:18 2022

Пресврт во Европа: Бугарската компанија Булгаргаз ЕАД доби известување дека испораките на природен гас од Гаспром експорт ќе бидат суспендирани од утре 27 април 2022 година, пренесува Прес24.

Бугарската страна целосно ги исполнила своите обврски и навремено, строго и во согласност со договорот и неговите клаузули и ги извршила сите плаќања.

По анализата на државната компанија Булгаргаз и Бугарскиот енергетски холдинг (БЕХ) е откриено дека новата процедура за плаќање во две фази предложена од Русија не е во согласност со постоечкиот договор до крајот на оваа година и претставува значителен ризик за Бугарија.

Министерството за енергетика, Бугарскиот енергетски холдинг, Булгаргаз и Булгартрансгаз презедоа чекори за изнаоѓање алтернативни аранжмани за снабдување со природен гас и за справување со ситуацијата.

Во моментов во Бугарија не се потребни рестриктивни мерки за потрошувачката. ИзворПрес24.

Related Articles