Ова е држава: Компјутер на МВР уkpаден од граничниот премин Блаце

 Breaking News

Ова е држава: Компјутер на МВР уkpаден од граничниот премин Блаце

Ова е држава: Компјутер на МВР уkpаден од граничниот премин Блаце
September 16
19:55 2022

Како што јавуваат медиумите, Уkpаден електронски уред на граничниот премин Блаце.

Првите сомнежи беа поврзани со ризикот од обиди за сајбер на пади врз системот.

Од МВР за “Алсат” потврдуваат дека на контролниот терминал за патници со воз недостасува компјутерско куќиште.

Но, тие негираат дека е можно да дојде до опасност од следење на информациите и до кр ажба на податоци, бидејќи, според полицијата, уредот не бил поврзан на софтверската мрежа на МВР.

Во писмениот одговор велат дека компјутерот веќе подолго време не бил во функција.

Известен е Секторот за внатрешна контрола, криминалистичка истрага и професионални стандарди, кое ги презеде соодветните мерки.

Доколку се утврдат пропусти во постапувањето на кој било полициски службеник,

ќе се преземат мерки согласно Колективниот договор на МВР и за тоа ќе биде известено надлежното јавно обвинителство“, известуват од МВР.

Од МВР тврдат дека секој компјутерски систем може да биде цел на различни видови компјутерски нап ади.

Од Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика набројуваат некои од причините кои водат до неовластен пристап до компјутерски систем.

Сакаме да напоменеме дека, според нашето искуство и според искуството на експертите од областа на компјутерската безбе дност ширум светот,

неовлас тен пристап до компјутерски систем се врши од луѓе кои ја користат ранливоста на системот каде лозинките се оставени непроменети долго време, користејќи едноставни и слични лозинки, додаваат од МВР. ИзворАлсат.

Related Articles