Нема во кафич, ресторан или бар без примена вакцина, коронавирусот драстично го менува животот во Москва

 Breaking News

Нема во кафич, ресторан или бар без примена вакцина, коронавирусот драстично го менува животот во Москва

Нема во кафич, ресторан или бар без примена вакцина, коронавирусот драстично го менува животот во Москва
June 28
21:20 2021

Во последните 24 часа во Москва се потврдени 6.723 нови случаи на инфекција со коронавирусот, поради што од денеска во сила стапуваат нови епидеми олошки мерки.

Само на вакцин ираните, лицата кои заздр веле од коронавирусот или луѓето кои ќе направат негативен тест, ќе им биде дозволен влез во московските ресторани, кафулиња и барови.

Градските власти воведоа и огран ичувања за повеќето бол нички услуги, така што тие ќе можат да ги користат целосно вак цин ираните и граѓаните кои имаат тестови за анти тела.

Бројот на нови случаи со коронавирусот во Русија се уште расте, така што во последните 24 часа се регистрирани 20.583 нови случаи, јави рускиот оперативен штаб.

Меѓутоа, не се исполни планот за вакц инирање на 30 милиони граѓани до средината на јуни.

Регионалните власти низ Русија ги задолжуваат вработените да се вакц инираат, а доказ за имунизација е неопходен за влез во рестораните и другите јавни места.

Здравствените власти причината за зголемувањето на новите инфе кции ја гледаат во непочитувањето на санит арните мерки на граѓаните и распространетоста на новите видови на коронавирусот, но пред се во малиот процент на вакци нирани.

Само 20,7 милиони луѓе или 14 проценти од 146 милиони жители на Русија досега примиле барем една до за, а само 16,7 милиони или околу 11 проценти се целосно вакцинирани.

Московските власти соопштија дека компаниите не треба да им исплаќаат плати на вработените кои не сакаат да бидат вакцин ирани и дека треба да им се заканаат дека привремено ќе го суспе ндираат работењето на компаниите шо не ја исполнуваат целта 60 проценти од работниците да добијат барем една до за до 15 јули, и двете до 15 август.

Related Articles