Неделно работно во СДСМ: 3а 4.000 денари се намалени месечните сметки на граѓаните, благодарение на сите овие мерки

 Breaking News

Неделно работно во СДСМ: 3а 4.000 денари се намалени месечните сметки на граѓаните, благодарение на сите овие мерки

Неделно работно во СДСМ: 3а 4.000 денари се намалени месечните сметки на граѓаните, благодарение на сите овие мерки
April 03
08:36 2022

Неделно cоопштение за јавност: Владата предводена од СДСМ во услови на најголемата криза, презеде навремени и ефикасни мерки вредни 400 милиони евра за заштита на економскиот стандард на граѓаните.

ДДВ за основните производи го намаливме од пет на нула отсто.

Да не беше тоа намалување, граѓаните во просек секој месец ќе плаќаа по 1.500 денари повеќе.

Ги укинавме царинските давачки за увозот на основните прехранбени производи.

Ја намаливме акцизата за горивата и го намаливме ДДВ за енергенсите од 18 на 10%.

Доколку го немаше ова намалување, секој граѓанин ќе плаќаше 300 денари повеќе.

Силно ги субвенционираме граѓаните за елетрична енергија која би била дури 80% поскапа.

Ако не го обезбедевме субвенционирањето на производството на струја и на цената на струја, сметките за струја за секое семејство ќе беа повисоки за 2.150 денари месечно.

Благодарение на сите овие антикризни мерки, месечните сметки на граѓаните се намалени за 4.000 денари. – Се вели во неделното соопштение за јавност од СДСМ.

Related Articles