Народот глaca, до 9 часот излезеноста ее 5,25%, поголема од првиот круг каде беше 3,64%

 Breaking News

Народот глaca, до 9 часот излезеноста ее 5,25%, поголема од првиот круг каде беше 3,64%

Народот глaca, до 9 часот излезеноста ее 5,25%, поголема од првиот круг каде беше 3,64%
October 31
09:14 2021

Одѕивот до 9 часот е 5,25 отсто, а на гласање излегле 56.700 глacaчи.

Претседателот на државната изб орна комисија Александар Даштевски утрово соопшти дека сите гл асачки места се отворени навреме и глас ањето тече.

Технички проб леми имаше во Карпош, на две избирачки места во Сарај, во Македонски Брод.

Надминати се пробл емите, се однесувале на мемориските картички и тие се заменети.

Онаму каде што прекинот на гласањето бил подолг од еден час, гласањето ќе продолжи“, рече претседателот Даштевски.

Во Скопје имаше технички пробл еми на избирачко место во Кисела Вода, Карпош, Центар и Сарај, а во земјава имаше во Злетово, Македонски Брод, Лабуништа и Чешиново-Облешево.

Главно станува збор за технички пробл еми, односно мемориските картички не работеа па се сменија со други.

На другите избирачки места имаше различни податоци, па ИТ инжинерите ги средија.

Секаде се решени пробл емите и гласањето си тече.

Таму каде е прекинато за саат време ќе биде продолжено за исто толку време“, рече Деркоски.

Во Ранковце одѕивот до 9 часот е 15, 23 отсто, во Конче 14, 28 отсто, во Пехчево 13,73 отсто, Лозово 11,89 отсто се дел од општините со поголем одѕив.

Се гласа на 2481 избирачко место во 44 општини и во Градот Скопје како посебна единица на локалната самоуправа, а во Дебар и во Шуто Оризари се повторува првиот круг.

Активна е бесплатната линија 0800 555 44 , а граѓаните со ош тетен слух и говор на 076/ 488 – 360 преку видео повик можат да постават прашање до ДИК и да добијат одговор на знаковен јазик.

Денеска во вториот круг се гласа во 44 Општини и Град Скопје.

Во Дебар и Шутро Оризари на по едно глас ачко место се повторува гласањето од првиот круг.

Изборите ги надгледуваат 1.598 надгледувачи од кои 1.220 домашни, а 368 странски и 10 странски новинари.

Како што кажаа од ДИ К, досега нема неправ илности на гласачките места. ФотоИлустрација.

Related Articles