Намален е бројот на нови случаи, зголемен бројот на оздравени од коронавирусот, извештај на ИЈЗ 20-26 јули

 Breaking News

Намален е бројот на нови случаи, зголемен бројот на оздравени од коронавирусот, извештај на ИЈЗ 20-26 јули

Намален е бројот на нови случаи, зголемен бројот на оздравени од коронавирусот, извештај на ИЈЗ 20-26 јули
July 29
14:33 2020

Министерството за здравство информира дека Институтот за јавно здравје денес го објави неделниот извештај за периодот од 20 до 26 јули 2020 година, којшто покажува намалување на бројот на новозаб олени и поч инати лица, а зголемување на бројот на оздравени лица во однос на претходната недела.

Во дадениот период направени се вкупно 9563 тестирања (1402 повеќе од периодот 13–19 јули) и регистрирани се 956 позитивни случаи на Ковид-19 што е за 82 случаи помалку од претходната недела. Во периодот на известување 10% од тестираните се позитивни на Ковид-19.

Новозаб олени се регистрирани во 29 града при што најголем процент на новозаб олени има во Скопје (37,3% – благо намалување во однос на претходната недела) и во Штип (16,1% благо зголемување во однос на претходната недела).

Во 17 града во земјата, за истиот период, бројот на новопотврдени случаи е под 20.

Во однос на старосната структура на новозаб олените во овој период најголем процент се лица помеѓу 50–59 години 22,3%, а поголем број на заболени се регистрира и кај лицата помеѓу 40-49 и над 60 години – 19,6% во двете групи.

Најмал број на новозаб олени има кај децата и тоа 0-9 години – 2,6%, и од 10-19 години – 4,7% од вкупниот број на новозаб олени.

Од случаите кои се епидемиолошки истражени, хоспитализирани се 127 лица или 14,2%, а кај 279 лица или кај 31,3% регистрирано е присуство на коморбидитети.

Од вкупниот број на епидемиолошки истражените новозаб олени 44,4% имале контакт со потврден случај на Ковид-19, а 21 лице (9 повеќе од претходната недела) имале историја за патување во странство во минатите 14 дена.

Во периодот 20-26 јули регистрирани се 654 оздравени лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, што е за 109 лица или 20% повеќе од претходната недела на известување (13 – 19 јули).

Во периодот 20 до 26 јули, регистрирани се 32 смртни случаи, што е 12 смртни случаи помалку од претходниот период.

Најголем дел од случаите се лица над 60 години, 84,4%.

29 од случаите се поч инати во болнички услови, а 3 вон болнички.

Кај 26 од смртните случаи (81,3%) регистрирани се претходни коморбидитети.

Related Articles