К-15 ќе има и оваа година за вработените, еве колку ќе изнесува за оваа година за сите кои работеле минимум 6 месеци кај ист работодавач во приватниот сектор

 Breaking News

К-15 ќе има и оваа година за вработените, еве колку ќе изнесува за оваа година за сите кои работеле минимум 6 месеци кај ист работодавач во приватниот сектор

К-15 ќе има и оваа година за вработените, еве колку ќе изнесува за оваа година за сите кои работеле минимум 6 месеци кај ист работодавач во приватниот сектор
October 27
20:19 2019

Вработените во приватниот сектор, до крајот на годината ќе добијат регрес за годишен одмор попознат како К-15 во износ од минимални 9.610 денари. Според податоците за движењето на нето/бруто платата по вработен, К-15 за оваа година ќе се движи од 9.610 денари до 14.090 денари. Услов кој треба да се исполни за регресот за годишен одмор е работникот да работел најмалку 6 месеци во календарската година кај ист работодавач, а право на регрес секој работник има еднаш во годината. За работодавците кои нема да дадат К15 следат големи казни, до 4.000 евра. Истото важи и за оние кои ќе дадат К15 па ќе го побараат назад од вработените.

Related Articles