Кога никој не очекува, пак поврзано со валутите: Пропаѓа уште една банка во САД

 Breaking News

Кога никој не очекува, пак поврзано со валутите: Пропаѓа уште една банка во САД

Кога никој не очекува, пак поврзано со валутите: Пропаѓа уште една банка во САД
March 13
19:54 2023

Регулаторни власти во Америка ја затворија „Сигначер банка“ („Signature Bank“) со седиште во Њујорк, јавува Си-ен-ен.

Се работи за една од главните банки во кpp ипто индустријата со седиште во Њујорк,

најголемата веднаш до „Силвергејт“, која минатата недела објави дека ќе ликвидира.

Оваа банка е исто така една од жртвите на актуелната криза на кpp ипто-пазарот.

Американските регулатори донесоа одлука да го спречат ширењето на банкарската криза со затворање на банката,

која е главен доверител во кpp ипто индустријата.

Одделот за финансии, Федералните резерви и Федералната корпорација за осигурување на депозити

соопштија во заедничката изјава дека ја затвораат банката.

Регулаторите на банката објавија дека клиентите на „Сигначер банка“ имаат целосен пристап до нивните депозити, за да можат да си ги вратат парите.

Сите штедачи на оваа институција ќе бидат обесштетени, како во случајот со банката од Силиконската долина (СВБ),

така што даночните обврзници нема да бидат на товар на никаква загуба“, велат регулаторите на банката.

Регулаторите ја затворија банката во Силиконската долина во петокот и ги запленија нејзините депозити,

што е најголем пропуст на американска банка од финансиската криза во 2008 година и втор најголем досега.

Овој потег дојде неколку дена откако институцијата објави дека има оперативни тешкотии. ИзворПрес24.

Related Articles