Ковачки до Пендаровски: Ко ќе го прифатите францускиот предлог ќе мора да признаете дека Миладиновци се бугари

 Breaking News

Ковачки до Пендаровски: Ко ќе го прифатите францускиот предлог ќе мора да признаете дека Миладиновци се бугари

Ковачки до Пендаровски: Ко ќе го прифатите францускиот предлог ќе мора да признаете дека Миладиновци се бугари
July 12
11:43 2022

Европратеникот Андреј Ковачев, познат по своите контроверзни ставови кон Македонија и Македонците на Фејсбук-пост го пoвика македонскиот претседател Стево Пендаровски да престане со, како што вели тој,

манипу лативните и двосмислени изјави“ за историски личности како што се браќата Миладиновци, Гоце Делчев и други, кои „ќе дојдат на ред за расправа во Мешовитата историска комисија“.

Ковачев ја коментираше вчерашната посета на претседателот Пендаровски кој во спомен-куќата на браќата Миладиновци во Струга го испочитува нивното дело и за кое на Фејсбук напиша дека

е од од суштинско значење за македонската култура и традиција“. „Ова треба да биде последната објава што Стево Пендаровски, и кој било друг функционер на Северна Македонија,

ja пишува на овој начин. Со францускиот предлог почитување на Договорот за пријателство и добрососедство ќе биде клучен,

хоризонтален критериум за напредокот на Скопје на патот кон преговорите за членство Упатувајќи се во самата преговарачка рамка на протоколите од членот 12 од Договорот бара македонските функционери да се придржуваат,

во своите официјални настапи, до наративите веќе дефинирани од мешовитата историска вентилации од нашата заедничка историја“,

пишува Ковачев и додава:

Сo сигурност браќатa Миладиновци наскоро ќе дојдат на ред за расправа во Мешовитата историска комисија.

Потоа, покрај тоа што е од големо значење за современата македонска култура, Пендаровски нема да може да биде поштеден од фактот дека тие имаат исто значење за бугарската култура,

а најмногу од сè, нема да може да премолчи дека тие самите ја нарекуваат својата колекција „Б’лгарски народни песни“,

јазикот на кој е напишана – бугарски, а самите тие Бугари“. „На овој начин, верувам, на време ќе се престане со манипулативните и двосмислени изјави, како оние на самиот Пендаровски за Миладинов или за Гоце Делчев.

Но, уште не сум сигурен дали ова ќе им помогне на вистинските Буга рофоби на Левица и на ДПМНЕ, како на оние од протестите (кои се случуваат)

деновиве, каде при секое споменување на зборот „Бугари“ нив им излегува пена од устите“, заклучува бугарскиот европратеник. ФОТО:

Related Articles