Заев со нова мерка: Пензија за секој граѓанин

 Breaking News

Заев со нова мерка: Пензија за секој граѓанин

Заев со нова мерка: Пензија за секој граѓанин
February 10
21:06 2020

Донесен уште еден Закон во интерес на граѓаните!

Собранието усвои закон со кој сите граѓани на кои им фали работен стаж за да добијат пензија, ќе можат да го откупат.

Лицата кои наполниле 65 години, а немаат 15 години работен стаж поради неплатени придонеси, ќе можат да ги откупат тие години од стажот за да добијат старосна пензија.

Пресметувањето на сумата за исплата ќе се прави врз основа на 20% од просечната плата од претходната година објавена од Државниот завод за статистика која сега изнесува 1.400 денари за еден месец.

Можност за откупување на стажот имаат и членовите од семејството на осигуреник кој пo чинал. Со тоа може да се спроведе реализација на правото на семејна пензија.

Related Articles