Е ова е одлука, полициckи час од 22 часот и одложување на школската година до 13 септември воведува Kocово

 Breaking News

Е ова е одлука, полициckи час од 22 часот и одложување на школската година до 13 септември воведува Kocово

Е ова е одлука, полициckи час од 22 часот и одложување на школската година до 13 септември воведува Kocово
August 29
07:35 2021

Како што јавуваат од соседството, Владата на Косово одобри нови мерки пpooтив коронавирусот, кои ќе стапат на сила утре, а една од главните е огран ичувањето на движењето по 22 часот, пренесува Коха.

На седницата на Владата, премиерот Албин Курти рекол дека институциите се должни да ги заострат мерките за да спречат понатамошно ширење на коронавирусот.

Според новите мерки, угостителските објекти ќе работат со скратено работно време – до 22,30 часот, и тоа само на отворено, а почетокот на новата учебна година се одложува за 13 септември.

Граѓаните што влегуваат во Косово ќе треба да достават до каз за вакци нација, П ЦР тест направен во последните 72 часа или сероло шки тест направен во последните 30 дена, без оглед на наци оналноста.

Во спротивно, тие ќе мора да бидат во изол ација седум дена.

Во Косово последните недели се забележува видно зголемување на бројот на нови случаи, главно од новата варијанта де лта на коронавирусот, така што само според денешниот 24-часовен извештај на здравствените власти, беа евиден тирани рекордни 1.890 нови случаи, од извршени над 13 илјади тестирања.

Вчера и ден претходно беа забележани по рекордни 18 с мpp т и случаи на заболени од коронавирусот, а бројот на активни случаи изнесува речиси 26 илјади.

Related Articles