Еве што значат броевите на налепниците на јаболката, бананите и останатите овошја

 Breaking News

Еве што значат броевите на налепниците на јаболката, бананите и останатите овошја

Еве што значат броевите на налепниците на јаболката, бананите и останатите овошја
July 13
21:12 2019

Дали некогаш сте забележале налепници на овошјето кое го купувате во продавница? Знаете ли што значат?

1. Ако кодот има четири цифри кои почнуваат со броевите 3 или 4, значи дека производот е одгледуван по пат на интензивно земјоделство во втората половина на дваесетиот век, т.е. дека веројатно е можна употреба на вештачки ѓубрива.

2. Ако производот има пет цифри кои почнуваат со бројот 9, значи дека производот е одгледуван на традиционален начин, како во земјоделието се одгледувало со илјадници години, т.е сега го означуваат како да е одгледуван органски, што понатаму значи без пестициди и употреба на ѓубриво.

3. A ако производот има код од пет цифри кои почнуваат со бројот 8, значи дека производот е генетски модифициран. После ова сигурно ќе внимвате на она што го купувате.

Related Articles