Еве до кога продолжува штрајкот за околу 25.000 просветни работници и воспитувачи од градинките

 Breaking News

Еве до кога продолжува штрајкот за околу 25.000 просветни работници и воспитувачи од градинките

Еве до кога продолжува штрајкот за околу 25.000 просветни работници и воспитувачи од градинките
April 16
05:48 2022

Штpајкот на околу 25000 просветни работници и воспитувачи од градинките продолжува и денеска, јавува ТВ21.

Нема конкретен предлог од Влада при средбата со СОНК, за да знаат дали прифаќаат или не.

До недела вечер СОНК најавуваат дека ќе донесат одлука.

Повторно ги вкрстивме аргументите нашите барања за зголемување на платите во дејностите што ги застапуваме.

Од друга страна тие ги искажаа состојбите во државата и колку е буџетот моќен за зголемување на платите така што добивме некои информации кои не се врзани со утврдување на процент.

СОНК ќе расправа по однос на арсправите во Влада и ќе дадеме напатствија на членствто известување за главното барање на Владата во инетрес на учениците и децата од градинките.

Штрајкот да се стави во мирување, се додека за 2-3 дена конечно не се дефинира, вели Јаким Неделков претседател на СОНК.

Владата по денениот состанок со СОНК истакна дека е отворена дијалог за постигнување систем за раст на платите.

Владата е отворена за постигнување систем за раст на платите кој нема да биде условен и предизвикуван од штрајкови о незадоволтва и со кој ќе се обезбеди модел з араст на платите во јавниот сектор, кој како со договорот за мини,мална плата ќе се врзе за порастот на просечната плата и со порастот на трошоците за живот“ стои во соопштението од Влада.

Претстојниот викенд остануваат во комуникација за да се најде взаемно прифатливо и достоинствено решение за одредено зголемување на платите.

СОНК е во штрајк петти ден, исто толку учениците од основните и средните училишта немаат настава, а децата во градинките ги згрижуваат заменски воспитувачи. Мал број на училишта бсе исклучок, чиј наставен кадар не се членови на СОНК. ИзворТВ21.

Related Articles