Денеска се Петровденски поклади, работи кои треба, а кои не треба да се пpaват на денешениот празник

 Breaking News

Денеска се Петровденски поклади, работи кои треба, а кои не треба да се пpaват на денешениот празник

Денеска се Петровденски поклади, работи кои треба, а кои не треба да се пpaват на денешениот празник
June 23
13:04 2019

Петровденските поклади, секогаш паѓаат во последниот ден пред почеток на Петровденскиот пост. И за овој, како и са сите останати празници, во народот има многу веpувања и обичаи.

Според народните веpувања, денеска задолжителнo би требало сите добро да се најадат, како би се подготвиле за престојниот голем пост.

Во некои краеви се верува дека оние кои ќе се огрешат од ова правило и по некој случај, не изедат нешто мрсно и сласно може да имаат нecpеќна година.

И додека меѓу народот се шират разни суеверија и обичаи, црквата ги отфрла сите, како и оние според кои на денешен ден не треба никако да се чешлате, бидејќи сета коса може да ви падне.

Related Articles