Во мал кафич: пет кафиња ве молам, две за нас и три условни – Да го шириме и понатаму овој хуман гест

 Breaking News

Во мал кафич: пет кафиња ве молам, две за нас и три условни – Да го шириме и понатаму овој хуман гест

Во мал кафич: пет кафиња ве молам, две за нас и три условни – Да го шириме и понатаму овој хуман гест
September 03
21:25 2019

Влегувам во мал кафич со пријателот и нарачуваме. Додека се приближуваме на нашата маса влегуваат двајца и нарачуваат:

“Пет кафиња ве молам. Две за нас и три условни” Го плаќаат рачунот и зимаат две кафиња и заминуват.
Го прашам пријателот:

Што се тоа “условни кафиња”? Следната нарачка беше седум кафиња Три за три правника и четори условни.

Додека ја сеуште се прашувам што е тоа “условно кафе” и иживам во сончевото време и ибавиот поглет на плоштадот во кафичот влегува во запуштена облека, изгледа лако просјак, и љубезно прашува:

Дали имате “условно кафе?”

Одговорот што го барав беше едноставен – лугето плаќаат унапред кафе за некого кој не може да си приушти топол напиток

Традицијата со “условно кафе” почнала во Непал али се проширила низ светот.

На некој места овака можете да нарачате не само кафе него сендвич или цел оброк

Да го шириме и понатаму овој хуман гест.

Related Articles