ВИДЕО: САД во Европа праќа летечи бункep, авион направен да издржи нуклеаpeн удаp

 Breaking News

ВИДЕО: САД во Европа праќа летечи бункep, авион направен да издржи нуклеаpeн удаp

ВИДЕО: САД во Европа праќа летечи бункep, авион направен да издржи нуклеаpeн удаp
March 25
22:02 2022

Се смета дека авионот, познат и како „Doomsday“ е дел од флотата авиони кои патуваат со американскиот претседател Џо Бајден додека го посетува Брисел за да разговара со другите светски лидери за војната во Украина, пишува „The Independent“.

E4-B“, модифициран „Boeing 747“, е забележан како лета над Ла Манш додека воените тензии се зголемуваат поради страв дека Владимир Путин би можел да користи нукл еарно, хем иско или био ошко ор ужје.

Воздушните сили на САД имаат четири авиони „E-4B“, а овој лета под името „Nightwatch“, одреден како командно-контролен центар во случај на нукл еарен на пад.

Направен е да издржи електро магнетен удар од нукл еарна експ лозија.

Дизајниран да издржи електромагнетенудар од нуклеарна експ лозија, летечкиот Пентагон би послужил како воздушна база за американскиот министер за одбрана и високиот во ен персонал за спроведување на вое ни операции.

Авионот вреден 200 милиони долари, кој може да пренесува 112 членови на екипажот, има 18 кревети и шест бањи, соба за состаноци, конференциска соба, работни соби и простории за команданти.

Испакнатината од неговата горна страна, наречена „радарска купола“, содржи десетина сателитски чинии и антена која може да праќа команди до било кој американски брод, подморница или авион било каде во светот.

Во секој момент подготвен за полетување

Американските власти обично остануваат мистериозни во врска со „Nightwatch“, но познато е дека има топлин ска и нукл еарна заштита и дека може да лета со дено ви со полнење на гориво од воздух.

Се смета дека прозорците на авионот се покриени со мрежа за персоналот да е заштитен од било каква експлоз ија.

Doomsday“ во секој момент е подготвен за полетување, а во средата полетал од Вашингтон, ги преминал Атлантикот и Ла Манш пред да тргне во базата на РАФ во Суфолк.

НАТО вели дека на Украина ќе и обезбеди опрема за заштита од нукле арно, хеми ско, биоло шко и радио лошко ору жје.

Бајден предупредил на “реалната зак ана” дека Русија ќе употреби хем иско оруж је, како што тоа го направила во Сирија. ИзворПрес24.

Related Articles