ВИДЕО: Обезбедуваме шанса за работа на младите лекари, платите растат, се преземаат бројни мерки за младите лекари да останат во државата и да работат во јавното здравство

 Breaking News

ВИДЕО: Обезбедуваме шанса за работа на младите лекари, платите растат, се преземаат бројни мерки за младите лекари да останат во државата и да работат во јавното здравство

ВИДЕО: Обезбедуваме шанса за работа на младите лекари, платите растат, се преземаат бројни мерки за младите лекари да останат во државата и да работат во јавното здравство
September 17
15:19 2019

Почитувани граѓани, почитувани медиуми, Со политиките кои ги реализира СДСМ се преземаат бројни мерки за младите лекари да останат во државата и да работат во јавното здравство. Веднаш по завршувањето на образованието тие имаат отворена шанса за работа во здравствените установи. Веќе се објавени два јавни повика за шест месечна платена работа за лекари и патронажни сестри и сите 290 заинтересирани и пријавени кандидати ќе започнат со работа во следниот период. За првпат, Владата предводена од СДСМ обезбеди средства за приватните специјализанти и одобрени се 931 специјализација за четири годишниот период. Платите во здравството постојано растат. Покачена е платата за 10% на медицинските сестри и 15% на докторите специјалисти. Додека со ребалансот на буџетот, од 1 септември платите во здравството се зголемуваат за дополнителни 5%. – Изјава за медиуми, Блажена Огненовска од СДММ:

Related Articles