ВИДЕО: Изборите ќе се одржат на 21 јуни, а денеска се одржа првиот онлајн митинг

 Breaking News

ВИДЕО: Изборите ќе се одржат на 21 јуни, а денеска се одржа првиот онлајн митинг

ВИДЕО: Изборите ќе се одржат на 21 јуни, а денеска се одржа првиот онлајн митинг
May 16
19:24 2020

Како што беше и најавено така и се деси, избори ќе има на 21 јуни, а денеска претседателот на Република Србија и Српската напредна странка, Александар Вучиќ, го објави почетокот на кампањата за изборите што ќе се одржат на 21 јуни и изјави дека трите приоритети за владејачката партија ќе бидат здравството, образованието и инвестициите.

За време на својот говор на конференцијата преку Интернет, тој рече дека со инвестирање во здравствена заштита, Србија успеа да ги обнови болниците низ целата земја, поради што беше подготвена да се соочи со здравствената криза предизвикана од пандемијата на коронарен вирус.

Она што ни треба е уште поголема инвестиција во здравствениот систем. Сакаме никогаш повеќе да не влеземе во ситуацијата каква што бевме во минатото … Просечното реновирање на општа болница чини 25 милиони евра, нови клинички центри со опрема над 100 милиони и затоа ни требаат пари, рече Вучиќ.

Тој рече дека заради тоа ќе работи на дополнително привлекување странски директни инвестиции и дека државата преку изградба на инфраструктура ќе биде најголемиот инвеститор.

Тој исто така рече дека неколку релевантни извори наведуваат дека Србија најмалку ќе ја почувствува претстојната економска криза и дека, според неговите проценки, ќе ја заврши годината не со минус три проценти раст на бруто домашниот производ, туку со плус половина процентен поен.

Related Articles