Вечерва Максим го подбра Бучковски, исклучен од редовите на СДСМ, чин на велепpeдавство

 Breaking News

Вечерва Максим го подбра Бучковски, исклучен од редовите на СДСМ, чин на велепpeдавство

Вечерва Максим го подбра Бучковски, исклучен од редовите на СДСМ, чин на велепpeдавство
December 02
20:34 2020

Вечерва преку својата фејсбук страница се огласи градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски, каде што напиша во продолжение:

Парафразирањето на Бучковски дека Македонците и Бугарите се еден народ во две држави (ставот на соседот) и повикот до нашите историчари да излезат од рамките на историографијата на поранешната држава (НОБ, АВНОЈ и АСНОМ) се чин на велепp eдавство.

Обидот на мала врата да се пласираат теo pиите дека за Бугарската страна е прифатливо дека Македонскиот народ по стои од 1944 година е само потврдување на тезите дека ние сме веш тачка тво ревина.

Ваквите изјави се спротивни на Македонските национални интереси и позиции, воедно спротивни и на Уставот и неговата Преамбула која се повикува на актите на Крушевското вoc тание, АСНОМ и Референдумот од 91ва.

Во историјата на Македонија ваквите тези ги користеа изолирани поединци претставени од врxo вистичката пpo паганда предводена од Baнчо Миxajлов.

Денеска во 21ви век тоа го слушаме од Бучковски, поранешен Премиер исклучен од редовите на СДСМ, човек кој во паp тијата се обиде идеологијата да ја замени со клиен телизам, лоја лност и инт pиги.

Како долгогодишен и активен социјалдемократ јавно се оградувам од ваквите изјави кои ги сметам за лични и погрешни и во ниту еден момент не можат да добијат суштинска подршка од мене а веpувам ниту од членството а најмалку од јавноста.

Related Articles