Бојко Борисов пpeceче: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и P.Албанија

 Breaking News

Бојко Борисов пpeceче: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и P.Албанија

Бојко Борисов пpeceче: Го поддржуваме започнувањето преговори со Северна Македонија и P.Албанија
October 09
18:22 2019

На денешната владина седница донесовме одлука да го поддржиме започнувањето на преговорите на Република Северна Македонија и Република Албанија со ЕУ, но ќе инсистираме тие да ги почитуваат добрососедските односи. Ова го напиша бугарскиот премиер Бојко Борисов на неговиот фејсбук профил.

Бугарија е постојана во поддршката за европската перспектива на земјите од Западниот Балкан со оглед дека процесот на присоединување е клучен двигател за реформи и стабилност во регионот.

Бугарија ја поздравува и поддржува препораката на ЕК за започнување на претпристапните преговори како со Република Северна Македонија, така и со Албанија.

Во исто време, Бугарија не треба да дозволи интеграцијата на Република Северна Македонија во ЕУ да биде придружена со европско легитимирање на анти-бугаpска идеологија спонзорирана од државата, напиша на фб премиерот Борисов.

Related Articles